V této sérii pěti mini článků se podíváme na to, jaké změny musíte udělat, abyste zhubli. Konkrétně v této části se budeme zabývat tím, jak důležité je pro to, abyste zhubli, plánování dopředu.
Každý už pravděpodobně někdy zažil situaci, kdy byl nenormálně hladový a po ruce nebylo absolutně nic k jídlu. V ten moment většina skončí s objednanou pizzou, kterou se přejí a nakonec se cítí ještě provinile.
Pokud to s hubnutímmyslíte skutečně vážně a chcete být fit, musíte si začít dávat pozor na to, co si dáte do úst. Tak předejdete tomu, že se necháte při jídle ovládat stresem nebo nedostatkem času. Můžete se správně rozhodnout o tom co a jak jíst a to se vám vyplatí snížením apetitu, čímž dosáhnete svého denního energetického deficitu.
Doporučujeme vám zařadit do svého plánu tyto tři klíčové komponenty.
- Plánujte si jídla, která obsahují vysoce kvalitní bílkoviny (ryby, maso, vejce, mléčné výrobky), zdravé tuky a zelenou zeleninu. Tato trojice má největší výživovou hodnotu na jednotku energie a je skvělá na snížení pocitu hladu.
- Zjistěte, kolik jídel chcete denně jíst a pevně se toho držte. Takový režim vám pomůže udržet si vyrovnanou hladinu kortizolu, inzulínu a cukru, což vám zlepší metabolismus a udrží chutě na uzdě. Také tím předcházíte pojídání hloupostí, což je také velmi důležité, protože nedávná studie prokázala, že lidé jedí doslova celý den.
Vyzkoušejte pravidlo „prvního kousnutí“, které říká, že jakékoliv jídlo si dáte do úst poprvé, bude tím, jehož sníte nejvíce. Například, když studenti začali své jídlo hranolky, přijali o téměř 50 procent více kalorií. Naopak studenti, kteří začali své jídlo zeleninou, snědli mnohem více zeleniny a v konečném důsledku přijali významně méně kalorií. Využívejte pravidlo „prvního kousnutí“ a vždy začněte své jídlo zeleninou, salátem nebo bílkovinou. Vyhýbejte se zpracovaným a vysoce sacharidovým jídlům, když už, nechte si je naposledy a nejprve snězte všechnu zeleninu a bílkovinovou část jídla.